Mandljev kolač

Čudovita poslastica za vaše najdražje.
  • 1 ura
  • 2/5
  • 400 Kcal

SESTAVINE

Sestavine za skorjo:

  • 12 beljakov
  • 250 g sladkorja
  • ščepec soli
  • 300 g olupljenih, mletih mandljev

Sestavine za nadev:

  • 12 rumenjakov
  • 75 g ostre moke
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 vaniljeva sladkorja
  • 5 dl mleka
  • 125 g masla
  • 2,5 dl sladke smetane

Sestavine za dekoracijo:

  • 200 g bele čokolade
  • 2 dcl sladke smetane
  • 2 žlički želatine v prahu
  • bela barva za torte
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • lističi mandljev

NAČIN PRIPRAVE

1. Skorja

Beljake pri sobni temperaturi z mešalnikom stepamo v sneg, ki mu med stalnim mešanjem po žličkah dodajamo sladkor in ščepec soli. Olupljene mlete mandlje z mešalnikom nežno vmešamo v čvrst sneg.

2. Na 6 kosov mastnega papirja s svinčnikom narišemo kroge premera 26 ali 28 cm, jih obrnemo in rahlo naoljimo s čopičem. Zmes razdelimo na 6 krogov in poravnamo. Skorjo (eno za drugo) pečemo približno 10 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

3. Krema

Naštete sestavine stepemo z mešalnikom (razen masla in smetane), zalijemo z vrelim mlekom in kuhamo na nizkem ognju nekaj minut, nato kremo ohladimo. V hladno kremo z mešalnikom stepemo pripravljeno maslo in primešamo stepeno smetano.

4. Na okrogel pladenj položimo obroč v velikosti skorje in skorje premažemo s kremo. Zadnje skorje ne premažemo s kremo. Torto shranimo v hladilnik za najmanj 12 ur.

5. Okrasitev

Želatino prelijemo z 2 žlicama vode. Na pari stopimo belo čokolado in sladko smetano. Če je čokolada rumena, dodamo belo barvo. Dodamo želatino in jo raztopimo, nato odstranimo z ognja.

Temno čokolado damo v vrečko za dekoriranje.

S torte odstranimo obroč in prelijemo z belo glazuro. Na toplo glazuro s temno čokolado narišemo koncentrične kroge, začnemo od sredine. Z zobotrebcem narišemo pajkovo mrežo, najprej vlečemo črte od sredine (osmine) in nato vlečemo črte v nasprotni smeri, proti sredini.

Robove torte okrasimo z mandljevimi lističi.

GALERIJA IZDELKOV

KUHKO © 2024 VSE PRAVICE PRIDRŽANE